10 Şubat 2008 Pazar

deryaaa, putuheba ne demek?!

putuheba yani benim blog sayfam, ismini hitit kralı III. hattuşili’nin eşi olan kraliçeden alır almasına ama….

bundan 4-5 yıl önce tolga örnek’in hititler belgeseli’ni izlemiştim. III. hattuşili’nin karısına duyduğu aşk ile evliliğini anlatan kitabede ilk defa yazılı tarihte “sevgi” sözcüğüne rastlanmış. bu durum beni çok etkiledi, belgeselin sonunda zaten gözlerim doldu.

ancak sevgi sözcüğünü tabletlere geçirten eşsiz kraliçenin adı puduhepa imiş. tabi ben onu “putuheba” olarak algılamışım. elbette araştırma yaptım ama putuheba diye bir şeye rastlamadım. ki yeterli bir araştırma olmadığını daha sonra “hitit kraliçesi” olarak arama sonuçlarında yaptığım hatayı geç olsa da anladım. ancak sayfamın adını değiştirmeyi düşünmüyorum. fakat puduhepa’ya hayranım o da ayrı bir mesele..

amaç blog ismi olduğundan, ki bloğumun bir kişiliği olsun istedim. ki kişiliğin aslı bence özgünlüktür. baktığımda “putuheba” yanlışlık ile olsa özgün bir blog ismi oldu. iyi bir blog ismi bence; iyi bir marka ismi adayı :)

gelelim puduhepa’ya; m.ö. 13. yüzyılda yaşamış hitit hükümdarı III. hattuşili'nin karısı ve hitit imparatorluğu'nun kraliçesi (tavananna)'dir. döneminin kraliçelerinden farklı olarak, yönetimde söz sahibiydi. zeki bir kadın olduğu kuşku götürmez. tarihin ilk barış anlaşması olan kadeş anlaşması tabletleri’nde putuheba’nın da mührü bulunmaktadır.

ramses serileri’nde nefertari ve II. ramses ile mektuplaşmaktaydı, putuhepa. diplomasi alanında da etkiliydi. askeri alan dışında her alanda söz sahibi ve kadın haklarının savunucusu olmuş.

puduhepa ve III. hattuşili’nin birbirlerine gerçek bir sevgi ve empatiyle bağlı olduğu ve beraber çok iyi geçindiklerini belgeselde izledikçe ve kralın ölümü ile puduhepa’nın tanrılara yaptığı duayı, hititçe seslendirilen hüznü ve acıyı hatırladıkça ürperiyorum.

puduhepa, III. hattuşili'den sonra oğlu IV. tuthaliya'nın krallık süresi içinde de tavananna; 'ana kraliçe' ünvanıyla yönetimde bulunmuştur; çünkü hitit hukuku'na göre kazanılmış bir hak olan tavanannalık kral eşin ölümüyle bile kaybedilmemekte, tavanannanın ölümüne kadar devam etmekteydi.

hititler belgeseli, başarılı bir canlandırmaydı ve onun özel bir belgesel olmasında en özel neden ise hititçe yapılan seslendirmeler, beni resmen büyülemişti. aklıma gelmişken puduhepa’yı sanem çelik canlandırmıştı.

işte, putuheba aslında puduhepa demekti, puduhepa ise tam anlamıyla kadın demek… kısaca çok şey demek; bundan 3000 yıl öncesi kraliçe olan puduhepa’dan alınacak çok ders, öğrenilecek çok şey var.

2 yorum:

Omega Cruel dedi ki...

Uff yaa.
Hertürlü yasağa rağmen ben yinede 250cc nin üstünde motorlara biniyorum. işte bu yazıda bahsetiğin gibi.
Tabi ben anlatırken rüzgarın bedenimde yaptığı ufak oyunlardan bahsetmicem :P. rüzgar benim için özgürlük ( gerçekten ), hayatta varolma sebebini her fırsatta sorgulatan ulvi bir doğa olayı. ve en mayıs ve eylül aylarında severim. bi fırsatını yakalasamda Antalya'dan çıkıp yine Kaş 'a kadar o rüzgarı yarıp... yarım adada kendimi dingin deniz kokulu rüzgara bırakayım.

Adsız dedi ki...

deya hanım oldukça etkileyici ve sürükleyici putuheba cok güzel bir blog